Slovenská sporiteľňa otvorila vlastnú škôlku. Poslúži nielen jej zamestnancom

Dostať miesto v materskej škole je vo väčších mestách často problém. Najväčšia banka na Slovensku sa preto rozhodla pomôcť rodičom a podieľala sa na financovaní a otvorení novej škôlky v bratislavskom Novom Meste, neďaleko jej centrály. Cieľom je vytvoriť podmienky a podporiť návrat (nielen) matiek späť do práce, aby sa mohli realizovať.  Do škôlky môžu prihlásiť svoje deti zamestnanci banky, ale tiež rodičia, ktorí žijú či pracujú v jej blízkosti.

Takmer polovica detí – 45 % - sa v Bratislavskom kraji nedostala vlani do škôlky. Podobná situácia bola aj rok predtým. V okolí hlavného mesta je tradične situácia najhoršia. V ostatných krajoch sa počet neprijatých detí pohyboval od 10 do 20 % zo všetkých žiadostí. Ak berieme dáta za celé Slovensko, takmer štvrtina detí nezískala v roku 2023 miesto v materskej škole. * Dáta za nadchádzajúci školský rok nie sú ešte k dispozícii.

Napriek tomu, že sa pravidlá prijímania detí postupne upravujú v prospech rodičov, stále je množstvo takých detí, ktoré sa nedostanú do škôlky. Slovenská sporiteľňa sa preto rozhodla, že rodičom pomôže. „Chceli sme uľahčiť návrat matiek, ale aj otcov, z materskej či rodičovskej dovolenky do práce. Je pre nás dôležité podporiť rodičov, aby mali viac priestoru aktívne tráviť čas so svojimi deťmi,“ vysvetľuje Beata Babačová, manažérka pre inklúziu a diverzitu v Slovenskej sporiteľni, prečo sa banka rozhodla spolufinancovať výstavbu novej materskej školy v bratislavskom Novom Meste.
 

Ďalším dôvodom, prečo banka do projektu investovala, je podpora miestnej komunity. Polovica kapacít v škôlke je totiž vyčlenená pre deti z okolia, prípadne pre tie, ktorých rodičia pracujú v blízkosti. Druhá polovica je pre deti zamestnancov a zamestnankýň Slovenskej sporiteľne. „Do našej centrály v Novom Meste dochádzajú každý deň za prácou stovky našich zamestnancov a zamestnankýň. Na prosperite miestnej komunity, ktorej sme aj my súčasťou, nám veľmi záleží. Aj preto sme sa rozhodli prispieť k zlepšeniu dostupnosti kvalitného a inkluzívneho vzdelávania pre všetky deti, ktoré žijú v okolí našej centrály,“ hovorí Beata Babačová.

Cieľom je tiež dosiahnuť väčšie zapojenie žien do pracovného procesu. „Pomáha to nielen im, ale aj ekonomike a celej krajine. Budúcnosť Slovenska je vo vzdelaní a participácii všetkých skupín. Preto sme finančne podporili výstavbu škôlky,“ konštatuje ďalej Beata Babačová.

Od septembra tak otvorí svoje brány materská škola Citybabycare v novostavbe Nido2 na Trnavskej ceste v Bratislave. Ide o súkromnú materskú školu akreditovanú ministerstvom školstva. Jej výhodou je, že je vybavená na starostlivosť a vzdelávanie detí už od dvoch do šiestich rokov. Škôlka má tiež dohodnutú spoluprácu s bratislavským Novým Mestom pri integrácii detí so zdravotným znevýhodnením.

* zdroj: Centrum vedecko-technických informácií SR. 

Viac o škôlke

  • Nachádza sa v Bratislave v komplexe NIDO2 na Trnavskej ceste 47.
  • Má kapacitu 80 miest.
  • 40 miest je vyčlenených pre deti zamestnancov Slovenskej sporiteľne.
  • Možnosť čerpať rodičovský príspevok, ak dieťa nebolo prijaté do štátnej materskej školy.

Ekonomické fakty

  • Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najnižším podielom škôlkarov a škôlkarok. V roku 2023 v rámci EÚ-27 dosahoval úroveň 73 %. Za priemerom EÚ zaostávame o 16,5 %. Inak povedané štvrtina detí nechodí do škôlky. V Česku chodí do škôlky 81 % detí.
  • Iba 1,6 % detí navštevuje na Slovensku škôlku medzi prvým a druhým rokom života. V priemere EÚ je to 48 % detí, pričom najviac je to v severských krajinách.
  • Širšie dáta ukazujú, že zapojenie žien na trhu práce výrazne klesá s príchodom prvého dieťaťa. Podľa The Economist je to pri narodení dieťaťa pokles až o 34 %. O desať rokov neskôr sa rozdiel v miere zapojenosti mužov a žien pohybuje na úrovni 14 %.
  • Ženy na Slovensku podľa najnovších dát za rok 2022 získajú v porovnaní s mužmi na každé zarobené euro približne o 18 centov menej. Priemer rodovej platovej nerovnosti v Európskej únii je na úrovni 13 centov.