Vladimír Vlasatý: Vyrábame úžasnú surovinu, ktorá prináša radosť
âKáva je vÅ¡ade tam, kde sa tvrdo pracuje,â s touto myÅ¡lienkou sa stotožnil dobrodruh VladimÃr Vlasatý, ktorý 15 rokov strávil na odľahlých miestach sveta. S výzorom amerického herca, skúsenosÅ¥ami kovboja, lovca divej zveri, so zážitkami s bojom o život sa rozhodol s kamarátom Michalom v rodnom PreÅ¡ove založiÅ¥ Kávu vÃÅ¥azov / Victory.
V rozhovore s KristÃnou Majerovou z redakcie AkÄné ženy (www.akcnezeny.sk) VladimÃr Vlasatý prezradil:
- kde pil najlepšiu a najhoršiu kávu v rámci jeho cestovateľských ciest,
- v Äom je výnimoÄnosÅ¥ a Å¡pecifickosÅ¥ Kávy vÃÅ¥azov,
- ako dnes nahradil akÄnosÅ¥ a dobrodružnosÅ¥ spred 15 rokov.
„Káva je všade tam, kde sa tvrdo pracuje,“ s touto myšlienkou sa stotožnil dobrodruh Vladimír Vlasatý, ktorý 15 rokov strávil na odľahlých miestach sveta. S výzorom amerického herca, skúsenosťami kovboja, lovca divej zveri, so zážitkami s bojom o život sa rozhodol s kamarátom Michalom v rodnom Prešove založiť Kávu víťazov / Victory.
V rozhovore s Kristínou Majerovou z redakcie Akčné ženy (www.akcnezeny.sk) Vladimír Vlasatý prezradil:
- kde pil najlepšiu a najhoršiu kávu v rámci jeho cestovateľských ciest,
- v čom je výnimočnosť a špecifickosť Kávy víťazov,
- ako dnes nahradil akčnosť a dobrodružnosť spred 15 rokov.
Vladimír, máte za sebou naozaj dobrodružný život, teda niekoľko rokov života. Austrálska buš, amazonská džungľa, novozélandská préria, Blízky východ s vojnovými zónami. Prečo ste sa rozhodli práve pre kávu v rámci podnikania?
Keď som sa vrátil domov, mal som kopu nápadov, s čím by sa dalo podnikať. Nápad pracovať s kávou prišiel od môjho dlhoročného kamaráta, ktorý to spomenul jedného dňa pri partii šachu. Povedal, že má možnosť požičať si maličkú pražičku kávy. V tom momente som si aj sám uvedomil, že kávu pijem takmer celý život, že ju mám rád a že každý svoj deň s ňou začínam. Počas života som kávu pil vo všelijakých formách a faktom je, že len málokedy fakt kvalitnú. Navyše sme boli dvaja, a keďže sa lepšie pracuje vo dvojici, začala sa veľmi zaujímavá a dobrodružná cesta (úsmev).
SpomÃnate, že káva je vÅ¡ade tam, kde sa tvrdo pracuje. Je to troÅ¡ku v protiklade s tým, že sa Äasto hovorà kaviarenskà povaľaÄi...
Samozrejme, káva sa Äastokrát spája s relaxom alebo s povaľovanÃm v kaviarÅach. A to je správne. Ale málokedy sa hovorà o tom, že káva je na každom pracovisku. Kávu pijú vÅ¡etci ľudia, ktorà tvrdo pracujú. Samozrejme, to neznamená, že ľudia, ktorà nepijú kávu, nepracujú tvrdo. Káva je aj nápoj, ktorý by sa mal spájaÅ¥ s drinou, vÄaka ktorej ľudia dosahujú vrcholy.
Bolo úplne jedno, akú prácu som robil, Äi to bolo v divoÄine alebo v meste. Vždy som ráno vstal, vypil kávu, niekedy aj viac ako jednu a pustil sa do práce. Behom dÅa som si doprial tiež a potom na konci znovu, už ale v rámci relaxu niekde v kaviarni s kamarátom. Alebo sa skúste opýtaÅ¥ hocijakého vysokoÅ¡koláka, Äo mu pomohlo poÄas Å¡túdia. Budem prekvapený, ak väÄÅ¡ina z nich nepovie, že to bola práve káva neskoro v noci deÅ pred skúškou (úsmev).
Aká bola káva v divoÄine, v prérii alebo pri krotenà konÃ?
Pravdou je, že niÄ moc. V Austrálii a na Novom Zélande sme pili nescu. Bola to katastrofa (smiech). V Kanade sme si kávu robili buÄ cez filter alebo keÄ sme boli v kempe, tak sme nechali zovrieÅ¥ vodu a doslova sme do nej hodili za tri veľké hrste mletej kávy. PoÄkali sme, kým sadne a nalievalo sa. Jedna z vecÃ, na ktoré som sa vždy najviac teÅ¡il, keÄ sme raz za tri alebo Å¡tyri mesiace dostali voľno na vÃkend a mohli ÃsÅ¥ niekde do civilizácie. TeÅ¡ila ma predstava, že si sadnem do kaviarne, dám si dobré espresso a preÄÃtam si noviny. To som robil pravidelne takmer ako rituál.
Aká (prÃpadne kde?) bola najlepÅ¡ia a najhorÅ¡ia káva, ktorú ste pili?
Tak najlepÅ¡iu kávu som bezpochyby pil v Kolumbii, tá je pre mÅa top. NajhorÅ¡iu kávu som pil vÅ¡ade tam, kde bola nesca (smiech).
Spomínate, že káva je všade tam, kde sa tvrdo pracuje. Je to trošku v protiklade s tým, že sa často hovorí kaviarenskí povaľači...
Samozrejme, káva sa častokrát spája s relaxom alebo s povaľovaním v kaviarňach. A to je správne. Ale málokedy sa hovorí o tom, že káva je na každom pracovisku. Kávu pijú všetci ľudia, ktorí tvrdo pracujú. Samozrejme, to neznamená, že ľudia, ktorí nepijú kávu, nepracujú tvrdo. Káva je aj nápoj, ktorý by sa mal spájať s drinou, vďaka ktorej ľudia dosahujú vrcholy.
Bolo úplne jedno, akú prácu som robil, či to bolo v divočine alebo v meste. Vždy som ráno vstal, vypil kávu, niekedy aj viac ako jednu a pustil sa do práce. Behom dňa som si doprial tiež a potom na konci znovu, už ale v rámci relaxu niekde v kaviarni s kamarátom. Alebo sa skúste opýtať hocijakého vysokoškoláka, čo mu pomohlo počas štúdia. Budem prekvapený, ak väčšina z nich nepovie, že to bola práve káva neskoro v noci deň pred skúškou (úsmev).
Aká bola káva v divočine, v prérii alebo pri krotení koní?
Pravdou je, že nič moc. V Austrálii a na Novom Zélande sme pili nescu. Bola to katastrofa (smiech). V Kanade sme si kávu robili buď cez filter alebo keď sme boli v kempe, tak sme nechali zovrieť vodu a doslova sme do nej hodili za tri veľké hrste mletej kávy. Počkali sme, kým sadne a nalievalo sa. Jedna z vecí, na ktoré som sa vždy najviac tešil, keď sme raz za tri alebo štyri mesiace dostali voľno na víkend a mohli ísť niekde do civilizácie. Tešila ma predstava, že si sadnem do kaviarne, dám si dobré espresso a prečítam si noviny. To som robil pravidelne takmer ako rituál.
Aká (prípadne kde?) bola najlepšia a najhoršia káva, ktorú ste pili?
Tak najlepšiu kávu som bezpochyby pil v Kolumbii, tá je pre mňa top. Najhoršiu kávu som pil všade tam, kde bola nesca (smiech).
Pri zakladaní podnikania ste sa rozhodli využiť úver pre začínajúcich podnikateľov od Slovenskej sporiteľne. Ako to vyzerá na bankovom trhu?
Neviem, aká je momentálna situácia. Myslím si, že v danom čase to bola len práve Slovenská sporiteľňa, ktorá podporovala začínajúcich podnikateľov. My sme veľmi spokojní a radi, že tomu tak bolo. Dnes vám veľa ľudí nedá peniaze len na základe vášho podnikateľského plánu. Takže my sme vďační a zatiaľ sa nemáme na čo sťažovať.
Predpokladám teda, že aj podnikateľský účet máte v tejto istej inštitúcii, však?
Áno, účet sme mali v Slovenskej sporiteľni ešte pred pôžičkou. Dostali sme ho na rok zadarmo, nebolo čo riešiť. A takisto mám rád svojho bankára. Skvelý a ochotný človek.
V čom konkrétne vám úver od Slovenskej sporiteľne pomohol?
Pomohol nám postaviť sa na vlastné nohy a začať produkovať vo veľkom množstve. Vďaka tomu sme boli schopní investovať do poriadnej industriálnej techniky a mašinérie. Bez toho by sme nemali dosť peňazí na rast.
Vo vašej pražiarni si zakladáte najmä na pozitívnom prístupe, aby všetci mali radosť z dobrej kávy. Čo vám osobne pomáha zachovať si nadhľad a optimizmus?
Som zástanca názoru, že aj keď sa veci nevyvíjajú presne podľa plánov, vždy existuje riešenie. Trpezlivosť, zdržanlivosť a rozvážnosť sú kvality, ktoré pomáhajú zachovať nadhľad a optimizmus. Dá sa povedať, že je to niečo ako stoicizmus. Do tohto podniku sme sa pustili s tým, že to má byť zábava a dobrodružstvo. Vyrábame úžasnú surovinu, ktorá prináša radosť.
Prezraďte nám, aká je vaša obľúbená káva?
Ako som už spomenul, moja obľúbená káva je dvojité espresso z Kolumbijskej arabiky. Ak nie je Kolumbia, tak potom Brazília.
Vaša firma má veľmi zaujímavý názov: Káva víťazov. Prečo práve tento názov? Ak človek vypije kávu od vás, bude sa cítiť ako víťaz?
Názov vznikol pri partii šachu. Keď sme s Mišom hrávali náruživo a pravidelne, dosť sme sa zamýšľali nad otázkou vyhrávania. Bolo pre nás dôležité vyhrať. Obaja sme veľmi súťaživí. Skonštatovali sme, že čokoľvek sa v živote snažíme urobiť alebo dosiahnuť, nie je dôležité sa zúčastniť, ale vyhrať (smiech). Keď jeden z nás prehral šachovú partiu, bolo zrejmé, že ten druhý sa viac teší.
Pri premýšľaní o názve značky Mišo zo srandy povedal, že to môžeme volať káva víťazov. Ja som mu na to odpovedal, že prečo nie. Takto nám to vždy pripomína, že ak budem piť dosť kávy a budem sa snažiť a tvrdo pracovať...tak by som mal vyhrať. Štatisticky povedané (úsmev).
Začínali ste ako garážová firma s kilovou pražičkou. Dnes kávové zrná pražíte v 15 kg mašine. Ako vidíte ďalší progres? Aké sú vaše ďalšie biznis plány?
V prvom rade by som rád pokračoval v tom, čo robíme dobre, čiže pražil kvalitné zrno a spoľahlivo ho dodával našim zákazníkom. Toto je prvoradé. Myslím, že ak toto budeme mať vždy zvládnuté, tak ďalší stupeň sa dostaví sám. Ďalší progres vidím v raste zákazníkov a zvyšovaní kapacity výroby.
Vo vašej pražiarni si zakladáte najmä na pozitívnom prístupe, aby všetci mali radosť z dobrej kávy. Čo vám osobne pomáha zachovať si nadhľad a optimizmus?
Som zástanca názoru, že aj keď sa veci nevyvíjajú presne podľa plánov, vždy existuje riešenie. Trpezlivosť, zdržanlivosť a rozvážnosť sú kvality, ktoré pomáhajú zachovať nadhľad a optimizmus. Dá sa povedať, že je to niečo ako stoicizmus. Do tohto podniku sme sa pustili s tým, že to má byť zábava a dobrodružstvo. Vyrábame úžasnú surovinu, ktorá prináša radosť.
Prezraďte nám, aká je vaša obľúbená káva?
Ako som už spomenul, moja obľúbená káva je dvojité espresso z Kolumbijskej arabiky. Ak nie je Kolumbia, tak potom Brazília.
Vaša firma má veľmi zaujímavý názov: Káva víťazov. Prečo práve tento názov? Ak človek vypije kávu od vás, bude sa cítiť ako víťaz?
Názov vznikol pri partii šachu. Keď sme s Mišom hrávali náruživo a pravidelne, dosť sme sa zamýšľali nad otázkou vyhrávania. Bolo pre nás dôležité vyhrať. Obaja sme veľmi súťaživí. Skonštatovali sme, že čokoľvek sa v živote snažíme urobiť alebo dosiahnuť, nie je dôležité sa zúčastniť, ale vyhrať (smiech). Keď jeden z nás prehral šachovú partiu, bolo zrejmé, že ten druhý sa viac teší.
Pri premýšľaní o názve značky Mišo zo srandy povedal, že to môžeme volať káva víťazov. Ja som mu na to odpovedal, že prečo nie. Takto nám to vždy pripomína, že ak budem piť dosť kávy a budem sa snažiť a tvrdo pracovať...tak by som mal vyhrať. Štatisticky povedané (úsmev).
Začínali ste ako garážová firma s kilovou pražičkou. Dnes kávové zrná pražíte v 15 kg mašine. Ako vidíte ďalší progres? Aké sú vaše ďalšie biznis plány?
V prvom rade by som rád pokračoval v tom, čo robíme dobre, čiže pražil kvalitné zrno a spoľahlivo ho dodával našim zákazníkom. Toto je prvoradé. Myslím, že ak toto budeme mať vždy zvládnuté, tak ďalší stupeň sa dostaví sám. Ďalší progres vidím v raste zákazníkov a zvyšovaní kapacity výroby.
Pätnásť rokov ste viedli naozaj veľmi aktívny, pestrý, zaujímavý a dobrodružný život. Čomu sa dnes venujete popri káve?
Snažím sa udržiavať v kondičke, takže trochu cvičím a behám, ale nepreháňam to. Venujem sa aj potápaniu, boxu a horolezectvu. Nedávno som začal s lukostreľbou. Voľnočasových aktivít mám toľko, že na väčšinu nemám veľa času. Prajem si, aby mali dni viac hodín (úsmev). Jedného dňa by som sa rád opäť venoval koňom a možno aj písaniu. Ale momentálne na to vôbec nevidím priestor a čas.
Na Slovensku je aktuálne viacero podnikov, ktoré sa snažia ponúkať nielen kvalitnú kávu a priniesť niečo osobité. Prečo by si mal človek objednať kávu práve od Kávy víťazov?
Dávame veľký pozor na kvalitu, či už pri nákupe zrna, samotnom pražení, či v styku so zákazníkom. Od samého počiatku sme určili za prioritu prozákaznícky prístup. A veľmi ma teší, keď ľudia našu kávu chvália. Vtedy viem, že to, čo robíme, má zmysel.
Mne osobne sa veľmi páči, akú kávu robia ostatní pražiari na Slovensku. Budem rád, ak si potenciálni zákazníci objednajú kávu nielen od nás, ale z hociktorej malej pražiarne. Teší ma, že sa ľuďom dostane dobrá kvalita za primeranú cenu. Ak by všetci ľudia prestali kupovať nekvalitné produkty zo zahraničných supermarketov a prešli by k lokálnym pražiarom, stali by sa dve veci. Po prvé: podporili by domácu produkciu a tým pádom našu slovenskú ekonomiku. A po druhé, všetci pražiari by mali čo robiť, aby uspokojili taký dopyt.
Rozbiehate aj vy vlastný biznis a potrebujete ho dofinancovať? Zapojte sa do Programu pre začínajúcich podnikateľov od Slovenskej sporiteľne. Predstavte a prediskutujte váš biznis plán s bankou a zistite možnosti jeho financovania so štartovacím úverom pre začínajúcich podnikateľov.