Roboty a automatizácia výroby najviac ohrozujú Slovensko. Vyplýva to z tohtoročného vydania štúdie Prosperity Report, ktorú spracoval britský Legatum Institute v spolupráci so skupinou Erste. Ohrozených je až 62 % súčasných pracovných pozícií.

„Príchod štvrtej priemyselnej revolúcie predstavuje riziko aj príležitosť v jednotlivých krajinách sveta. Globálne je automatizáciou ohrozené jedno zo šiestich stredne kvalifikovaných pracovných miest. Slovensko je ohrozené najviac, čo je spôsobené hlavne tým, že máme veľa nízko kvalifikovaných pracovníkov v priemysle, ktorí môžu byť ľahko nahraditeľní strojmi,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Najmenej ohrozené krajiny sú Nový Zéland, kde je ohrozených len 39 % súčasných pracovných pozícií, nasleduje Nórsko (40 %), Fínsko (41 %) či USA (41 %). Medzi ďalšie patria Švédsko (43 %), Holandsko (44 %) alebo Belgicko (46 %).  Robotizácia ohrozuje asi 49 % ľudí v strednej triede v Rakúsku, v Nemecku približne 54 % a napríklad vo Francúzsku 51 %.

„Viaceré výskumy ukázali, že práve stredná a východná Európa bude najviac ohrozená robotizáciou. Aktuálny výskum však potvrdil, že z okolitých krajín je pre nás robotizácia najväčším strašiakom. V susednom Česku ohrozuje ani nie približne polovicu súčasných pracovných miest, napríklad v Poľsku je to 52 percent,“ doplnila Buchláková.

Stredná trieda reagovala na predchádzajúce priemyselné revolúcie získaním nových zručností, diverzifikáciou a inováciou a v konečnom dôsledku sa dostavila vyššia prosperita. Ukazuje sa, že nové technológie zlepšujú kvalitu života, zvyšujú bezpečnosť a vytvárajú nové príležitosti pre služby vrátane sociálnej starostlivosti. Zaniknú len nízkokvalifikované pozície. Pribudnú však sofistikovanejšie, na ktoré sa budú musieť zamestnanci preškoliť. Ide napríklad o obsluhu strojov. V nasledujúcich rokoch budú firmami žiadané najmä počítačové znalosti zamestnancov. Do popredia sa dostávajú vyššie IT znalosti, dokonca až na programátorskej úrovni. Prostredníctvom počítačov sa budú čoraz viac obsluhovať rôzne databázy a vykonávať analytická činnosť či diagnostika.

Napriek tomu, že obyvatelia stredoeurópskeho regiónu bohatnú, len 15 % respondentov v Prosperity reporte uviedlo, že im ich súčasný príjem umožňuje komfortný život. Najviac starostí ľuďom spôsobujú rastúce ceny, predovšetkým ceny bývania a takisto vyhliadky na budúce zamestnanie. Nelichotivú situáciu v tomto smere potvrdzuje štatistika miery chudoby medzi pracujúcimi ľuďmi. Nerovnosť príjmov na hranici chudoby a priemerných príjmov máme na Slovensku na úrovni viac ako šiestich percent. Na druhej strane, napríklad každý piaty zamestnanec v Rumunsku (18,9 %) sa pohybuje v porovnaní s priemernou mzdou v ekonomike na hranici chudoby, v Česku je tento pomer druhý najnižší v Európe (3,8 %). Vôbec najmenší nerovnosť v porovnaní príjmov na hranici chudoby a priemerných príjmov vykazuje Fínsko (3,1 %). Slovensko sa tak stále nemôže radiť medzi krajiny, kde distribúcia príjmov je relatívne rovnomerne rozložená medzi všetky príjmové skupiny obyvateľov a z celkového rastu prosperity tak neťaží väčšina obyvateľov.

*Prieskum zrealizovala spoločnosť IMAS International počas septembra 2019 prostredníctvom telefonických rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov vo veku nad 15 rokov

Slovenská sporiteľňa, a. s., oddelenie korporátnej komunikácie
Lenka Buchláková, analytička, tel.: 0904 519 308, e-mail: buchlakova.lenka@slsp.sk